lördag 31 december 2016

Nytt år - ny kryptonit! / New year - new Kryptonite!

Timmar kvar nu bara... dags för ett nytt år igen. 2017. Ibland kanske man känner att det ska bli skönt att få slippa det nuvarande året, och gå in i något helt nytt. Andra gånger kanske det skrämmer att inte veta vad som väntar. Egentligen är det ju bara en siffra som byts, avrundar uppåt. Symboliskt finns det nästan något "magiskt" över att få ett nytt år.

Jag tänker på eventuella motgångar och drar paralleller till seriernas värld. I DC universumet tar Stålmannen skada av att exponeras för grön kryptonit (under alltför lång tid kan det vara dödligt). I ett väldigt dåligt scenario hamnar han i kamp med ärkefienden Lex Luthor (som har en exo-rustning pläterad med just grön kryptonit). Ett sådant möte är chanserna rätt så små för seger. Lite som oss med det vi möter som ibland kan tyckas vara extra drabbande. Vi vet nog vad som är vår kryptonit i verkligheten.



Det positiva i sammanhanget är att Stålmannen inte är ensam. Som medlem i Lagens Väktare finns det uppbackning av andra supermänniskor. I Stålmannens fall kan till exempel Gröna Lyktan stå emot grön kryptonit och därigenom hjälpa sin vän. Det är inte kört. Du har också en sorts Lagens Väktare i din krets. Jo, tänk efter riktigt hårt nu. Det finns människor runtomkring som inte tar skada av din gröna kryptonit som du har i livet. De tar gärna smällar, lånar ut sin tid och rent praktiskt bistår dig med oväntade tjänster. Släkt och/eller vänner.

Så om du känner att det kanske maler lite oroligt inför det nya året, glöm inte bort att det finns personer som gärna står med dig i "kampen" mot din gröna kryptonit. Det nya året får börja att bli gott med den vetskapen!

Gott Nytt År!


English:

Coming soon...



Green Lantern.


Happy New Year!

torsdag 29 december 2016

Ers högvördighet. / Your highness.

Först R2-D2 (Kenny Baker) & nu Prinsessan Leia (Carrie Fisher). Barndomens giganter går ur tiden. För de allra flesta (mig själv inräknad) var hon förknippad med Star Wars och den där framstående och lite tuffa kvinnan i rymden.

Men för oss som följde skådespelare ur serien även när det inte handlade om Star Wars var det kul att se dem dyka upp lite här och var i andra roller. I Carries fall tänker jag bara spontant på Smallville, Big bang theory, Austin Powers och Dishonored.

Väldigt trist. Carrie hade mycket mer kvar att ge känner jag.

English:

Coming soon.


lördag 24 december 2016

Hemlig tomte. / Secret Santa.



För några dagar sedan var jag med familjen till julfina Malmö för det sista av nödvändig handling. Tyvärr är det så, men Landskronas shoppingutbud är rätt kasst. Tja, det beror väl på vad man är ute efter kanske. En del hade vi säkert kunnat hitta i Helsingborg men Malmö är faktiskt vackrare än mycket när det vankas juletider. Jag är ju också en rejäl julmänniska med, så det gör väl sitt.

Malmö 2016.

Väl där hittade vi ett par små julpaket som någon hade lämnat. Jag tände till direkt och bestämde mig för att göra en liknande "kupp". Barnen hittade ett var i Malmö, med bara lite småsaker. Men bara grejen att hitta en julklapp någon annanstans än under granen eller i en strumpa inomhus. Den slump ville jag förmedla.

Sagt och gjort. Hemma i boendet igår och tidigt i morse satt jag och knåpade ihop inte mindre än sju små paket (studsboll, lite Lego, en och annan pryl och annat), som jag fäste fast en liten lapp med:

"God Jul till dig som finner mig!"

Sedan har jag gått runt en sväng idag och fäst dem i lagom barn-höjd i centrum. Hoppas att sakerna blir till glädje för någon. Och visst, såklart hade jag tomteluva på mig!


onsdag 21 december 2016

Från prick till mönster. / From dot to pattern.


Mitt "hej-då-nu-slutar-jag" meddelande på jobbet.
My "bye-now-I-am-leaving" message at work.


Det är väl dags att skriva julkort snart. Här har jag ett tips för att göra det lite snyggt, dekorera korten med något så "enkelt" som ett nordiskt/keltiskt flätmönster. Det gör vilket kort som helst många procent mer spännande. Det behöver inte alls vara julkort....eller kort heller, för den delen. En dekoration helt enkelt!

Inga speciella förkunskaper krävs, men kanske lite träning. I videon som delas här nere går jag igenom ett sätt att göra det på. DU kan också titta här, för att se om du gör "rätt".

Lycka till!

English:

It is very crucial to write Christmas cards soon. Here is a tip from me to create fancy decorations for the cards with a "simple" Nordic/Celtic braid-pattern. It will make any card many percent more exciting. It doesn't even have to be Christmas cards... or cards for that matter. A nice decoration, a simple as that!

You need no prior knowledge in how to make these, but perhaps a little training is in order. In the video (only in Swedish, English subtitles are underway) I have been going over one way to do this. You can also look here, to see if you do it "right".

Good luck!



lördag 17 december 2016

Eldig kvinna. / Fiery woman.

Nu är den sista målade julklappen snart färdig. Personen i fråga gillar en superhjälte från Marvels universum; Phoenix. Med krafter som handlar om död och återfödelse, att ur askan återinträda till livet med styrka. Lite som hinduismens gud Shiva; skapande och förstörande egenskaper samtidigt.

Målningen här är inspirerad av en existerande bild. Svårigheterna då är att få till former, rätt färgskala och så vidare. När jag försöker reproducera något mäter jag in duken i ett rutmönster. Lättast är att använda en vanlig blyertspenna. I rutmönstret kan man krasst se vilka former som ska passa in var, utan att tänka på vad det föreställer i första hand. Det är lite knepigt i början men det är bara en övningssak.



Duken delas in i fyra fält. / The canvas is divided into four fields.



Senare får man börja lägga färger. Områden mer än detaljer. Vart ska det vara gult? Var gränsar röd färg till brandgult? Det är det bästa tipset jag kan ge till nybörjare.




Hudfärg för en "vit person" är en delikat blandning av gul, vit och lite röd färg. Prova dig fram tills du hittar rätt nyans, det skiljer sig från gång till gång hur hud ser ut.

Ljuset är en annan sak. I fallet med Phoenix så drar hon elden utifrån sig själv, sin essens, samt universum. Så det är rätt ljust. Men ljuset samlas i hennes händer så därifrån är det ljusast. Rygg, lår och armar belyses mest. Där måste man kunna se en skillnad.





          
 



English:


Now is the last painted Christmas gift almost finished. The person in question likes a superhero from the Marvel universe; Phoenix. With powers about death and rebirth, out of the ashes to re-appearing in life with strength. Kind of like Shiva from Hinduism; creating and destroying qualities at the same time.

The painting here is inspiried by an existing image. The difficulties then is to get shapes and colours right. Whenever I try to reproduce something I measuere the canvas in a grid-pattern. The easiest way is to use a normal pen. In the pattern you can see where shapes can fit, without thinking about what they are portrtaying. It is tricky in the beginning to think that way but it is a thing of practise.





Later you need to place colours. Areas more than details. Where do you need yellow? Where does red colour border orange? This is the best tip I can give beginners.




The skin tone for a "white person" is a delicate mix of yellow, white and a little red. Try your way until you get the right shade that fits your image, it tends to differ from time to time how skin looks like.

The light is another thing. In the case with Phoenix, she draws her power from within herself, her essence, as well as the universe. So it all becomes fairly bright. The back, thighs and arms are highlighted the most. There you need to be able to see a differance.


Den vilda blicken måste bort. / The wild stare needs to go.






Star Wars 2016!

Så var det äntligen dags. Den 16 december 2016 fick jag äntligen se den nya filmen som utspelas i Star Wars universumet. För den nörd jag är (förklädd till lärare) var det rejält med ögongodis. Mycket känns bekant, med härliga skruvar i handlingen. Samtidigt finns det element som inte har varit riktigt så framträdande i föregående filmer. Mycket mer brutalt än tidigare. Våldsam action!

Rogue One är definitivt i det universum som vi gillar. Filmen flyttar fokus från självklara hjältar och har en mer allvarsam tyngd i sig än till exempel "Kraften vaknar", från förra året. Det är alltså ingen uppföljare. Tidsmässigt är det en självständig historia med fullt med kopplingar till händelserna som sker i "Stjärnornas Krig" från 1977. 



Något som slog mig är att här får man se baksidorna av galaxen, om man säger så. Mer om "vanliga varelser" än supermänniskor med lysande svärd. Å ena sidan rätt befriande och intressant, å andra sidan kanske man tappar lite av den klassiska äventyrskänslan som man förväntar sig lite. Jag läste lite i tidningen Metro efter jag sett filmen (jag ville INTE veta något i förväg), och nu så här i efterhand kan jag tycka vad recensenten Elin Dahlman skrev fångade det lite. Att se Rogue One är lite som att titta på krigsfilmer som utspelar sig under Andra Världskriget. Fast i rymden. Inte att rekommendera för yngre barn!




Filmen var väldigt bra i mitt tycke. Jag är fullt medveten om att att jag är partisk när det kommer ut något som har med Star Wars att göra. Självkritik då, jo, i jämförelse med till exempel "Klonerna Anfaller" så har Rogue One en större portion med bra manus, fantastiska skådespelare och ett engagemang som smittar av sig. Regissören Gareth Edwards har precis som regissören till "Kraften Vaknar (J.J Abrams), en relation till sagan. Jag blev speciellt förtjust i karaktärerna Baze Malbus och Jyn Erso.


English:

And so it was time. On December 16th 2016 I finally got to see the new film that is set in the Star Wars universe. For a nerd like me (disguised as a teacher) it was plenty of eye-candy. Much felt familiar, with some great twists in the plot. At the same time there were elements who weren't as present in the past movies. Much more brutal than before. Violent action!

Rogue One definately takes place in the universe we all like. It shifts focus from obvious heroes and has a much more sombre tone than for instance "The force awakens" from last year. This is not a sequel. In the timeline this is a stand-alone story jammed-packed with connections to events that takes place in "Star Wars" from 1977.



Something that struck me is that here you get to see the rough parts of the galaxy, if you will. More about "ordinary beings" than super-humans with glowing swords. On one hand kind of liberating and interesting, on the other hand perhaps you lose a bit of the classic adventure-feel that you sort of expect. I read some articles in the newspaper Metro after I saw the film (I did NOT want any spoilers), and now in retrospect I can appreciate what the reviewer Elin Dahlman wrote. To see Rogue One is a bit like watching war-films set during the Second World War. Although in space. Not to recommend for younger children!



The movie was really good in my opinion. I am fully aware that I am bias whenever it concerns anything to do with Star Wars. In an attempt to be self-critical, in comparison to the "Attack of the clones" movie, Rogue One has such a bigger portion of script, fantastic actors and a committment that is contagious. The director Gareth Edwards has, just like the director of "The force awakens" (J.J Abrams), a relation to the saga. I was for one particularly a fan of characters Baze Malbus and Jyn Erso.


onsdag 14 december 2016

Tillbaka till stjärnorna. / Back to the stars.




Ikväll har den nya Stjärnornas Krig filmen premiär! Jag har gjort mitt bästa för att undvika allt som på något sätt kan skvallra om handlingen. Jag vill få allt avslöjat under filmens gång. Det har alltid varit bäst, när jag tänker efter. Nyhetens behag. Jag är nog laddad, kanske mer laddad än förra december. Den här historien utspelar sig i samma värld men fokus kommer nog att ligga mer på handling och mindre snack (glöm aldrig "Klonerna anfaller").

Dessvärre kan jag nog inte se den ikväll när det gäller. Det är rätt fullbokat redan samt att jag har annat inbokat just ikväll. På torsdag ska min fru till sin sångkör men fredagen är nog min. Det finns ett förväntansfullt "pirr". Det brukar betyda något bra. Men sedan är jag rätt så miljöskadad från den första vågen på 1980-talet så allt som har med Star Wars får igång mig.

English:

Tonight the new Star Wars movie opens! I have done my best to carefully dodge any kind of spoilers about the plot. I want to be amazed as the story unfolds on screen. It has always proven to be the best, when I come to think of it. I am pretty pumped, perhaps more pumped than last December. This story takes place in the same world but focus might be action rather than talking (never forget "Attack of the clones").

Unfortunately I cannot attend this premiere. It is pretty much sold out and I have other committments just this evening. On Thursday my wife will be with her choir but Friday might be mine. I have a very nice "vibe". It usually means something good. Then again, I am quite damaged from the first wave in the 1980's, so everything Star Wars gets me going.




söndag 11 december 2016

Ismusikal. / Ice-musical.



Nu i slutet av min tjänst tuffar det på lite med andra uppgifter. Vikarietjänst på riktigt; en lektion tyska, resurs i en annan klass, en lektion svenska och så vidare. I fredags fick jag förmånen att följa med klass 5 till ishallen för en uppsättning av "Trollkarlen från Oz". Det var Landskronas konståkningsförening som framförde den. Det påminde lite om "Disney, World on ice" konceptet.

Jag blev faktiskt mäkta imponerad av deras talang.




English:

Coming soon...











torsdag 8 december 2016

Ännu ett slut... / Another ending...

Lika bra att erkänna, jag är en julnörd. / Might as well admit it, I'm a Christmas-nerd

December! Faktiskt är det december. Det är lite svårt att förstå på ett sätt. När man är mitt uppe i jobb och familjeliv glömmer jag ibland att stanna till för att se var och när jag befinner mig. Det är ju snart slut på året. Snön lyser med sin frånvaro, men det är snart jul ändå.

Jullovet för mig startar den 22 december. Det är också datumet för min sista dag på den här skolan. Vikariens lott. Att jobba i någon annans ställe under en begränsad tid har definitivt sina sidor, både bra och dåliga. Det här är andra gången som jag har fått en sorts långtidsvikariat (som räcker en termin). Kanske tredje gången blir något mer beständigt? Jag hoppas det.

Erfarenheter som införskaffades under vikariepass har gjort mig mer kunnig. Jag förstår inte varför en del saker inte lärdes ut på Malmö Högskola när det begav sig. Det var mestadels att läsa om olika teorier för lärande, lite praktik och arbeta i grupper. Inte så mycket som HUR man gör, konflikthantering och individanpassning. Min väg in i läraryrket har verkligen varit ett eldprov, efter varje "misslyckande" har det byggts upp en svag beredskap som har fått förstärkas med tiden. Små steg hela tiden.

Om man ska jämföra till exempel de som gick fordonstekniskt eller andra yrkesförberedande program/linjer (kock, målare, svetsare etc), så var de egentligen smartare än oss teoretiker. De fick ju en praktisk vägledning i hur man arbetar med det som de gör under utbildningen. "Så här byter du den delen", "när detta händer ska du använda detta för att få bort felet" och så vidare. När jobbdagen är slut så kan de lämna sin verkstad, sina urverk, mätinstrument på jobbet. Pedagoger verkar vara ett av de yrken som tar med sig jobbet hem. Inte helt ok.

Målet nu är att hitta en ny anställning. Drömmen är ju en plats där det jag har att komma med kommer till nytta (jag är rätt mångsidig faktiskt - SO-lärare är alltid mer än bara sina SO-ämnen), där det kan bli mer beständigt. Jakten går vidare...


English:

Coming soon...



tisdag 6 december 2016

Eld. / Fire.

Eld. Det är inte helt lätt att skapa i bildform. En salig blandning av vitt, rött, gult och brunt i olika nyanser. När det görs "rätt" tycker jag att det är vackert att se på. En regel man kan ha är att det är vitt i eldens centrum, där det är som varmast. Sedan får man arbeta sig ut med gult, brandgult mot en röd och till sist en svag brun nyans. 

Just nu jobbar jag med en bild där elden är lite rörlig. Centrum för elden är faktiskt en kvinna (japp, serietidningsvärlden igen). Jag håller på att lösa det men det är en del kvar att göra. I allt har målningen fått sig sitt andra färglager. Efter det brukar detaljer synas tydligare. Den här tavlan är några procent beställningsjobb men framförallt en julklapp (ingen fara, personen i fråga tittar inte till bloggen så ofta!). 





Fire. It is not easy to create in an image. A mixture of white, red, yellow and brown in different hues. When it is done "right" it is very beautiful to look at. A rule of thumb is to use white at the core of the fire, where it is the warmest. Then you get to work your way out with yellow, orange towards a red and finally a slight brown hue.

At the moment I am working on an image where it moves. The centre of the fire is actually a woman (yes, back to the comic-book world again). I am solving it but there are a few things to get clear. All in all the painting got its second layer of colour. After that I usually put on some details. This painting is a couple precentage comission but above all a Christmas present (no worries, the person in question rarely checks in on this blog!).



söndag 4 december 2016

Frukt från Svarta Fredagen (Black Friday). / Fruit from the Black Friday.

Den importerade "högtiden" Black Friday var för inte så länge sedan. I Sverige har det inte ännu blivit lika galet som i "moderlandet" USA (vänta bara ca 8 år till så är vi nog där). För oss som inte kämpade i butikerna fanns det ett och annat på internet till bra priser. I mitt fall hamnade jag på shirtstore. De har bra utbud men ofta lite hårda priser. Men under detta års black friday gjorde jag några fynd.

En regel nu, när vi håller på att rensa allt som vi inte känner att vi behöver (banta ner pryl- och kläd-samlingen), får vi ge ut; sälja eller skänka två saker för varje nytt objekt som kommer in i hemmet. Fyra T-shirts är nu borta eftersom jag fann bra pris på två nya t-shirts. 

Det var väl ett tag sedan jag hade en "riktig" Star Wars t-shirt. Nu inför att en "högtidsstund" infaller den 14 december behövde jag bara något. En enkel, med logotypen. Sedan hade shirtstore också en nedsatt vara med en av mina topp fem hjältar från DC Comics; Blixten! Det hela blev så bra och vackert att julen är räddad. 

Alla mjuka "paket" är inte av ondo... / all soft "parcels" are not a bad thing... 

 Vilken slogan. / What a slogan.


English:

Coming soon...

 En sådan klassiker. / What a classic.

Den snabbaste mannen vid liv. / The fastest man alive.